Gawkowski: Prezydent wysłuchał się w głos społeczeństwa obywatelskiego

dodano 2017-07-25 06:34 w kategorii: Informacje

– Przede wszystkim najważniejsze jest, że prezydent wysłuchał społeczeństwa obywatelskiego, tych dziesiątek tysięcy Polek i Polaków, którzy wylegli na ulice już kilka dni temu – tak decyzję Andrzeja Dudy o zawetowaniu ustaw o Sądzie Najwyższym i KRS skomentował Krzysztof Gawkowski​, wiceprzewodniczący SLD.

– W temacie sądownictwa nie chodzi o to, żeby tego sądownictwa nie reformować – zaznaczył wiceprzewodniczący SLD w studio RDC radio dla Ciebie 101,00​. – Doskonale wiemy, że przez te wszystkie lata ilość patologii, która w tym środowisku narosła, powoduje potrzebę wielkiej zmiany. Trzeba tę opinię o środowisku zmienić, ale reforma musi być mądra – mówił Gawkowski. Jak ocenił,  dobrze się stało, że „prezydent stanął na wysokości zadania”. – Jest szansa, że ten kręgosłup demokracji w Polsce nie zostanie do końca złamany – komentował.

– Mam wrażenie, że prezydent zrobił dwa małe kroki dla człowieka, ale duży krok dla obrony demokracji w Polsce – uważa Gawkowski. Jak dodał w audycji, okazało się, że Andrzej Duda „może być prezydentem wszystkich Polaków, a przynajmniej części, która będzie się czuła dobrze po tej decyzji”.

Słuchaj całej rozmowy z Krzysztofem Gawkowskim na antenie Radia Dla Ciebie, kliknij tu.